16/09/2023

De eerste vergadering van het jaar. Deze week leren we elkaar nog een beetje beter kennen. En doen we een vergadering rond kennismaking. Met hele leuke verassingsspelletjes gaan we elkaar vragen stellen en elkaar zo beter te leren kennen. De vergadering start om 13:45 aan de baron frans du fourstraat op het lokaal van scouts sint frans.

23/09/2023

Deze week gaan we een spel spelen met heerlijk eten. Het POPCORN spel. Natuurlijk willen jullie deze heerlijke vergadering niet missen en komen jullie allemaal naar de scouts. Wij zien jullie om 13:45 op het lokaal 

30/09/2023

Deze week staat de vergadering in thema van ridders. We gaan strijden tot we de ridder van alle ridders hebben kunnen onderscheiden. Als je iets van verkleedkleren hebt mag je deze altijd meepakken (op eigen risico) wij zien jullie om 13:45 op lokaal 

Een jin: “WWWWAAAAAAAAAATTTTTT????!!!!!! ZIJN DE 2 GROEPSLEIDERS GEWOON OOK JINLEIDING???!!! HOEVEEL COOLER KAN HET JAAR NOG WORDEN???????!!!!!!!”.

(met meer vraagtekens en meer hoofdletters)

 

Om het coolste jaar van jullie leven te beginnen, gaan we gewoon de Sjorringsfeesten helpen verder voorbereiden. “WWWAAAAATTTT???!!! MEEEGAAAAAA COOL!”, roept iemand heel luid in het lokaal.

Leider: “Jaja, wees er dus maar bij op zaterdag 16 september! En schrijf u zeker in voor de BBQ!”.

“Om wat uur mogen we dan al komen?”, vraagt een iets rustigere jin

“Goh, da moeten we nog zien, maar vanaf de middag is er zeker volk!”, zegt een leider.

 

“Ik kan al niet wachten voor 23 september!”. “Wat staat er dan gepland?”, vraagt de grote jin.

Een Leider roept de longen uit zijn lijf: “ WE GAAN OP VLOTTENTOCHT!!!”, waarop de andere leider zegt: “Maar we hebben nog niet beslist of we om 10 uur of 12 uur afspreken. we laten wel iets weten via Whatsapp *knipoog*.”.

“YEEEESSSSSSS VLOTTENTOCHT!!!!! "IK HOU VAN JULLIE!!”, roept de spontane jin!

 

“En de laatste week gaan we jullie alles aanleren dat je moet weten bij de scouts.”, zegt een leider, waarop de andere antwoord: “zo zijn jullie niet meer totaal nutteloos!”.

Al lachend zegt een jin: “ik ga nog steeds niet heel nuttig zijn met mijn 2 linker handen hoor.”. 

Alle andere jins kunnen zich ook vinden in deze statement.

Een leider: “Maar we zien jullie dan graag om 13u45 komen naar het papenheem.”.

“En de volgende maand is nog een geheim.”, zegt de andere leider geniepig. Wacht… Is de vakantie nu al voorbij ☹?

Ja, maar niet getreurd! Dit bekend natuurlijk weer een heel nieuw scoutsjaar met leuke momenten en herinneringen. Wij kunnen al voelen dat dit een top jaar der jaren gaat worden! Zie hier de leuke activiteiten voor in september:

Op 16 september zijn het de befaamde sjorringsfeesten. Deze feesten kunnen zeker een paar sterke, slimme en handige Verkenners gebruiken om het spektakel klaar te zetten voor iedereen. Daarom zal onze eerste vergadering de sjorringsfeesten helpen klaarzetten zijn. Rond de middag is er zeker iemand aanwezig en kunnen jullie komen helpen.

Vergeet je ook zeker niet in te schrijven voor de overheerlijke bbq (inschrijvingslink staat op de facebookpagina: Sjorringsfeesten 2023 ). Er zal toffe randanimatie zijn, leuke muziek en goed gezelschap. Zeker allemaal welkom!

23 september kunnen we écht van start gaan. We starten met een chille Drum and Baseball-vergadering. Wat moet je hiervan verwachten? Heel simpel, we gaan samen eerst ons jaar bespreken in ons lokaal onder een leuk muziekje. En nadien kunnen we onze actieve kant bovenhalen door te laten zien dat wij echte sportmannen zijn. We spreken af aan de lokalen om 13:45.

Omdat het nog goed weer is (hopelijk, het weerbericht gaat niet zo ver wanneer ik dit schrijf), moeten we daar gebruik van maken. Daarom gaan wij op 30 september aantonen dat wij de beste vlottentochters zijn van heel de Noorderkempen en omstreken! Wij spreken om 10:30 af op de lokalen met fiets, zwemgerief en een lunchpakket. Als het tijdstip verandert, wordt dit gecommuniceerd via onze whatsappgroep.

Hebben jullie er al zin in na dit te lezen? Jullie leiding alvast wel. Tot dan!


Dag Jong-Verkenners van Sint Frans,

 

Het kamp is verteerd, de batterijen zijn opgeladen, de snoetjes zijn gebruind en de school is al terug begonnen. En dat wil zeggen dat het scoutsjaar ook weer van start gaat! Wij kijken er al enorm naar uit om er met jullie een jaar vol avontuur, spel, vrienden en amusement van te maken. Laten we er maar direct in vliegen dan, of zoals Herman van Veen zou zeggen: “We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. We kunnen nu niet blijven, we kunnen nu niet langer blijven staan.”

 

Beginnen doen we deze maand op 16 september. Aangezien er waarschijnlijk een paar nieuwe gezichten bij zijn en omdat jullie de leiding misschien nog niet zo goed kennen gaan we kei leuke kennismakingsspelletjes spelen zoals de kapoenen. Maak je maar klaar voor een citroen citroen, pang pang en andere sport en spellen! Verder gaan we nog het springkasteel terroriseren en de constructies van de sjorringsfeesten* bewonderen. We spreken af om 13u45 aan de lokalen.

 

*Jullie en je ouders zijn natuurlijk ook allemaal welkom die avond op onze Sjorringsfeesten 2023 om te genieten van de bbq (inschrijvingslink staat op de facebookpagina: Sjorringsfeesten 2023 ) of gezellig iets te komen drinken in onze zomerbar en ondertussen te genieten van live optredens!

 

Zo komen we aan bij de tweede scoutsdag van het jaar op zaterdag 23 september. We kennen mekaar nu al een beetje en daarom is het tijd om jullie blaaspijp skills te showen aan elkaar! Wie kan er het verste schieten? Wie raakt de roos? Wie captured the flag? En welk team is het sterkste? Kom in grote getalen naar deze blaaspijp vergadering en blaas ons omver met jullie skills ;) We spreken om 13u45 af aan het lokaal.

 

Jullie hebben misschien ook al wel gezien dat ons lokaal er een beetje saai uitziet en de tweede- en derdejaars zijn dit na enkele jaren misschien al wel beu. Daarom zit er niks anders op dan ons lokaal te pimpen! Dit doen we op zaterdag 30 september. Laat jullie creatieve geesten maar eens de vrije loop en verbaas ons met jullie ideeën. Of heb je thuis nog iets liggen dat in het lokaal mag staan of hangen, breng het dan gerust mee! Zo maken we er geweldig JV-lokaal van. Ook vandaag spreken we gewoon af om 13u45 aan het lokaal.

 

Voila, de eerste maand zit er alweer op, de namen zijn gekend, de vlag is veroverd en het lokaal is gepimpt! Wij kunnen ons al geen beter begin van het jaar inbeelden! Hopelijk zien we jullie dan ook elke week voltallig opdagen. 

 

Stevige linker,

 

Thomas (0470 34 31 83), Tejo (0484 28 20 53), Tiemen (0492 06 64 37) en Daan (0468 32 39 89)

De scouts kan weer beginnen! Een jaar gevuld met 32 leuke zaterdagen, 2 toffe weekends en een top kamp, wij hebben er al megaveel zin in, hopelijk jullie ook. Heb je nog vriendjes, broertjes of neefjes, die ouder zijn dan 6 jaar, mag je die altijd meepakken.

 

16 september:

De eerste vergadering wordt meteen een knaller van formaat, vandaag leren we elkaar beter kennen, veroveren we het springkasteel, verkennen we de boerderij van de sjorringsfeesten en leven we ons helemaal uit. Zoals elke week verwachten we jullie om 13h45 aan onze lokalen (Baron Frans du Fourstraat 30). 

 

23 september:

Nadat we de lokalen en onze terreinen hebben verkend, gaan we op avontuur rondom onze lokalen, opzoek naar de schat van Frant-Sins. Pak zeker je beste speurskills mee, zodat we hopelijk de schat vinden voor 17h. Natuurlijk spreken we weer af aan onze lokalen om 13h45.

 

30 september:

De laatste week van de eerste maand van dit toffe jaar, gaan we opzoek naar echt kapoenen records, wie kan zijn vlieger het verste gooien, wie kan zijn schoen het verste shotten, wie kan het meeste marshmallows in zijn mond steken, wie krijgt het meeste wasspelden op zijn gezicht en wie kan zich het beste verstoppen? Vandaag komen we er achter! We spreken net zoals vorige week af om 13h45 aan onze lokalen.

 

Als je vragen hebt, mag je ons altijd contacteren via whatsapp of email (scoutssintfrans@gmail.com). Stevige linker van jullie leiding,

 

Ward, Jan en Simon

Kampadres: rue de Lhommal 21, 6800 Bras- Haut

Vertrek kamp

Het kamp van de JV’s en verkenners (10-22 juli) start met de fiets aan het treinstation te Turnhout. Voor het concrete reisplan verwijs ik jullie door naar de takleiding

Het kapoenen en welpen-kamp (15 -21 juli) vangt aan met de bezoekdag en bijhorende busrit naar het kamp. Ouders en verwanten kunnen mee en worden ook teruggebracht naar Turnhout.

Vertrek: 9u op het boomgaardplein.

Aankomst terugrit: 18:30.

Bezoekdag

Deze dag zullen de Kapoenen & de Welpen met een bus naar het kamp gebracht worden. De ouders zijn ook van harte welkom op deze dag. Zo kunnen zij het kampterrein eens bezichtigen en hun kleine rustig gedag zeggen. Ook voor de ouders zal een bus worden ingelegd (inschrijvingen zijn intussen afgerond). Zij die door omstandigheden toch graag met de auto komen (vanwege een weekendje Ardennen bv.) sturen ons best een mailtje. Hieronder de planning voor de bezoekdag.

  1. bus vertrekt om 9h in Turnhout
  2. aankomst om 11h30-12h: kinderen ontmoeten en installeren van welpen en kapoenen
  3. BBQ om 13h
  4. 13h30-14h45: wandeltocht in de natuur rondom het kampterrein/ extra tijd spenderen op het kampterrein met je zoon
  5. 15h30-16h: terug vertrekken richting Turnhout
  6. 18h30: aankomst in Turnhout

De bagage

De bagage van JV’s, verkenners & jins gaat 7 juli mee op de camion. Deze dien je in de voormiddag te brengen naar het materiaalkot: Tichelarijstraat 68. Indien je die dag niet kan, contacteer je best de takleiding om een ander moment af te spreken.

De bagage van de Kapoenen en Welpen gaat de 15e juli mee met de bus. Mogen we vragen om alles goed te labelen! Dat maakt de ochtenden op kamp een stuk vlotter.

Inpaklijst Kapoenen en Welpen: Bagage Kapoenen en Welpen

Inpaklijst JV's en Verkenners: Bagage JV's en Verkenners

De bagage van alle groepen komt de 22e juli met de camion terug. Deze kan je vanaf de namiddag afhalen aan het materiaalkot.

 

Verder herinner ik eraan ID’s of een kopie ervan zeker mee te geven met de takleiding op het moment van vertrek. Zo zijn we in orde in geval van nood.

Tot slot nog een warme uitnodiging aan iedereen om ons te vergezellen op dit heerlijk zomerkamp. En voor de ouders: ge zijt praktisch een week of meer van al uw zorgen verlost. Kunde niet voor sukkelen

Beste Jins,

Met veel vreugde en dankbaarheid kijken we terug op een prachtig jaar vol avonturen, vriendschap en persoonlijke groei. Het is met een warm hart dat we jullie willen bedanken voor jullie onvermoeibare inzet, enthousiasme en toewijding die dit jaar tot zo'n succes hebben gemaakt. Samen hebben we herinneringen gecreëerd die een leven lang meegaan, en het is dankzij jullie dat onze scoutsgroep zo'n bijzondere gemeenschap is geworden.

Elke week hebben we samen nieuwe vaardigheden geleerd, uitdagingen overwonnen en grenzen verlegd. Jullie hebben laten zien dat jullie echte teamspelers zijn, altijd klaar om elkaar te ondersteunen en te helpen. Jullie positieve energie en doorzettingsvermogen zijn een inspiratie voor ons allemaal.

Nu bevinden we ons in de laatste maand van het scoutsjaar, en we willen jullie aanmoedigen om nog meer te genieten van alles wat deze periode te bieden heeft. Dit is het moment om nog een keer volop in het avontuur te duiken, nieuwe vriendschappen te smeden en de banden met oude vrienden te versterken. Ga op ontdekkingstocht in de natuur, geniet van de warme zonnestralen en laat je hart vervuld raken met het geluid van lachende stemmen rondom het kampvuur.

Laat deze laatste maand een viering zijn van alles wat we hebben bereikt en een vooruitblik op wat er nog komen gaat. Samen kunnen we elk moment waardevol maken en het scoutsjaar op een hoogtepunt afsluiten. Dus laten we onze creativiteit de vrije loop laten, nieuwe uitdagingen aangaan en bovenal genieten van het gezelschap van elkaar.

Namens het hele leidingsteam willen we jullie nogmaals bedanken voor jullie onvergetelijke bijdrage aan ons scoutsgroep. Jullie hebben dit jaar tot een buitengewoon succes gemaakt, en we zijn enorm trots op elk van jullie. Laten we samen de laatste maand van het scoutsjaar vol enthousiasme en plezier ingaan!

Veel plezier en geniet met volle teugen!

Met scoutsgroeten,

Robbe & Thomas

 

3 juni: Avondactiviteit 

Een blaaspijp is een eenvoudig werktuig dat wordt gebruikt om projectielen voort te stuwen met behulp van de kracht van de ademhaling. Het bestaat uit een buis, meestal gemaakt van metaal of kunststof, met aan één uiteinde een mondstuk en aan het andere uiteinde een opening waar het projectiel uit wordt geblazen.

 

Om een blaaspijp te gebruiken, plaatst de gebruiker het mondstuk in de mond en ademt krachtig uit, waardoor een stroom lucht ontstaat. Het projectiel, zoals een pijl of dart, wordt in de opening van de blaaspijp geplaatst en wordt door de uitgeademde lucht voortgestuwd met snelheid en precisie. Blaaspijpen worden vaak gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals inheemse jacht- en spelactiviteiten, maar ook voor sportieve doeleinden, zoals bij sommige schietcompetities.

 

10 juni: Leiding geven - Workshop organiseren

Geef je vaardigheden als leider en organisator een boost door een workshop te organiseren. Kies een onderwerp waar je gepassioneerd over bent en deel je kennis en ervaringen met anderen. Help hen nieuwe vaardigheden te leren en inspireer hen om hun eigen talenten te ontwikkelen.

17 juni: Avondactiviteit - Filmavond in de achtertuin

Transformeer je achtertuin in een gezellige buitenbioscoop voor een ontspannen filmavond. Hang een wit laken op als scherm, zet comfortabele stoelen neer en voorzie popcorn en drankjes. Nodig je vrienden of familie uit en geniet van een film onder de sterren.

21 juni: Zilvermeer zwemmen - Dagje aan het meer

Koel af op een zonnige dag en geniet van de prachtige natuur bij het Zilvermeer. Neem je zwemkleding mee en duik in het verfrissende water. Vergeet niet om ook een picknickmand mee te nemen, zodat je kunt genieten van een heerlijke lunch aan het water.

 

Terwijl we ons klaarmaken voor een spannende en avontuurlijke zomer vol plezier en kameraadschap, willen we jullie een speciale boodschap sturen. We begrijpen dat jullie misschien midden in een belangrijke periode van studie en examens zitten. Daarom willen we jullie veel succes en doorzettingsvermogen toewensen in deze uitdagende tijd.

We weten dat jullie hard hebben gewerkt om een goede basis te leggen voor jullie toekomst en dat jullie vastbesloten zijn om jullie doelen te bereiken. Blijf gefocust, blijf geloven in jezelf en vertrouw op de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan. Jullie hebben alles in huis om deze examens met succes af te ronden, en we zijn ervan overtuigd dat jullie je best zullen doen.

Terwijl jullie je inzetten voor jullie academische doelen, willen we jullie ook laten weten dat we enorm uitkijken naar ons aankomende kamp. We hopen jullie allemaal daar te zien, klaar voor een onvergetelijke tijd samen. Het kamp zal een beloning zijn voor jullie harde werk en een kans om te ontspannen, te genieten van de natuur en onvergetelijke herinneringen te creëren.

Onthoud dat jullie scoutsfamilie altijd achter jullie staat en jullie aanmoedigt, zowel tijdens de examens als op elk ander moment. We geloven in jullie capaciteiten en zijn er zeker van dat jullie met vlag en wimpel zullen slagen in jullie inspanningen.

Veel succes met jullie examens en laat jullie door niets ontmoedigen. We kijken er enorm naar uit om jullie te zien op kamp, waar we samen nieuwe avonturen zullen beleven en onze vriendschapsbanden nog sterker zullen maken.

 

Hey hoi verkenners. De laatste maand is aangekomen. Er zijn nog maar 4 vergaderingen voordat we op kamp zullen vertrekken.

 

3 juni: Water

 

10 juni: mini

 

17 juni: gevangen

 

24 juni: Zilvermeer

 

Zo dat was het dan weer voor deze maand. Hopelijk zien we iedereen verschijnen met het camion laden voor het kamp. Tot dan!

Beste welpen en ouders,

 

Het is alweer juni, een maand vol leuke activiteiten en avonturen! We hebben een gevarieerd programma voor jullie klaarstaan, dus zorg ervoor dat je erbij bent. Hieronder vind je de planning voor deze maand:

 

Op 3 juni gaan we de uitdaging aan in het grote “Tour de Sint-France spel". In verschillende etappes racet het welpen peloton naar de Franse hoofdstad Parijs. Raken we in 3h15 over de finishlijn onder de arc de triomphe? Kom om 13h45 naar de lokalen en ontdek het zelf!

 

Op 10 juni staat alles in het teken van wieltjes! We gaan allerlei activiteiten doen met skateboards, fietsen, rolschaatsen en meer. Zorg ervoor dat je je favoriete voertuig met wieltjes meeneemt en kom om 13h45 naar de lokalen.

 

Op 17 juni gaan we een spannende vlottentocht beleven! We zullen onze eigen vlotten bouwen en daarmee een avontuurlijke tocht maken. Vergeet niet om kleding aan te trekken die nat mag worden en kom om 13h30 naar het materiaalkot.

 

Op 24 juni staat er een groepsactiviteit gepland in het prachtige Zilvermeer. We zullen samen met de hele scoutsgroep leuke spellen en activiteiten doen. Vergeet je lunchpakket niet mee te nemen en we verzamelen om 10h aan de lokalen om al carpoolend naar het zilvermeer te gaan. Meer info volgt via whatsapp.

 

Zo, dat is onze maandplanning voor juni! We hopen jullie allemaal te zien bij deze spannende activiteiten. Mocht er nog extra informatie volgen, dan zullen we jullie op de hoogte brengen via WhatsApp. Als jullie vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. Vergeet je niet in te schrijven voor het kamp!

 

Stevige linkers,

3/6, 13h45, één tegen allen, lokalen

10/6, 13h45, alles op wieltjes, lokalen

17/6, 13h30, vlottentocht, materiaalkot

24/6, 10h, groepsactiviteit, zilvermeer

Dag Kapoenennnn,

 

Het is juni, dat wil zeggen dat het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten, de bijtjes zoemen, de school bijna gedaan is en de zomervakantie in aantocht is. Dat klinkt allemaal heel leuk maar toch hebben we ook slecht nieuws… Het is de laatste maand van dit scoutsjaar :((( Maar niet getreurd want we gaan er met onderstaande knallers nog een TOP maand van maken!

 

Beginnen doen we met een klassieker, op zaterdag 3 juni spelen we een giga leuk bosspel. Ik kan er nog niet zo veel van verklappen maar het heeft te maken met een blad, een steen en een schaar. Ben je benieuwd wat we daarmee gaan doen? Kom dan om 13u45 naar de scoutslokalen.

 

Op 10 juni gaan we iets heel speciaal doen, we gaan alle spelletjes heel groot of heel klein spelen. Jawel, we houden een mini maxi vergadering! Dit wil zeggen dat we gaan voetballen met een tennisbal, jagersbal spelen met een springbal, honkballen met een knikker of basketballen met een botsbal. Kom om 13u45 ontdekken welke knotsgekke spelletjes we nog allemaal in het mini of maxi gaan spelen!

 

Zoals in de intro al gezegd, zal het deze maand ook weer lekker warm weer worden. En aangezien jullie razend enthousiast waren over de waterspelletjes van vorige maand, doen we het deze maand gewoon nog een keertje! De waterballonnen zullen op zaterdag 17 juni om 13u45 klaar liggen op het lokaal, dus allemaal afkomen!!

 

Naar jaarlijkse gewoonte houden we als laatste vergadering van het jaar een groepsvergadering. Zo gaan we telkens met heel de scouts naar het Zilvermeer in Mol om daar verkoeling te zoeken. We spreken daarvoor om 10u af op de scouts en zullen vervolgens al carpoolend naar het Zilvermeer gaan. We doen hiervoor weer beroep op enkele ouders die ons ernaartoe kunnen brengen. Hierover zal nog gecommuniceerd worden in de Whatsapp groep. Vergeet ook geen lunchpakket, drinken en eventueel een koekje mee te nemen! Ook zwemkledij en een handdoek kunnen van pas komen.

 

Ziezo dit was het dan voor Juni, vanaf nu is het volop uitkijken naar het kamp. Wij hebben er alvast super veel zin in! Om jullie al een beetje in de sfeer te brengen hebben we hieronder al kort ons kampthema uitgelegd. Hopelijk hebben jullie er evenveel zin in als ons!

 

In de ban van De Ring

 

Een kwade geest wil de wereld overnemen met zijn magische ring! Lang geleden maakten de wezens van Midden-Aarde 4 ringen om de oppermachtige magische ring van de kwade geest te verslaan. Alleen als de ringen worden samengebracht kan de kwade geest van zijn krachten worden ontnomen. Om dit te vermijden werden de ringen verspreid over alle continenten. Sindsdien werden ze nooit gevonden, maar recent is de kwade geest begonnen aan een zoektocht naar alle ringen zodat hij heerser kan blijven van de wereld. Want als de ringen door iemand anders worden gevonden en samengebracht, wordt de kwade geest verslagen! Gelukkig komen wij hier achter en besluiten de kwade geest voor te zijn en naar de uithoeken van de wereld te reizen om de ringen eerder te vinden. Kom jij ons helpen om de ringen te vinden en de kwade geest te verslaan?

 

Voila dit was ons allerlaatste Franske van ons voor jullie. Wij hebben alvast enorm genoten van jullie enthousiasme het voorbije jaar en hopelijk hebben jullie je even hard geamuseerd! We zien jullie hopelijk volgend jaar terug!

 

Groeten,

 

De Kapoenenleiding

Anton, Daan, Pieter en Dennis

Contact

Groepsleiding

Anton Willems:
gsm +32 488 81 89 03
e-mail anton.willems@hotmail.com

Vladik Bauweraerts:
gsm +32 495 54 18 50
e-mail vladislav.bauweraerts@hotmail.com

Onze lokalen

Sint-Frans

Baron Frans du Fourstraat 30
2300
Turnhout

scoutssintfrans@gmail.com