Sint-Frans Turnhout is een scouts voor jongens van 6 tot 18 jaar (1ste leerjaar t.e.m. 6de middelbaar). Elke zaterdag komen we samen aan onze lokalen, vlakbij de markt van Turnhout.
Onze vergaderingen beginnen net als vorig jaar om 13u45 en eindigen om 17u00, tenzij anders vermeld in het Franske. Hierdoor vallen de begin en eindtijden samen met deze van Gidsen Koningin Astrid.
Elke maand kunnen de leden hun activiteiten lezen in het Franske, dat sinds een aantal jaren online staat. Controleer dus elke week of er geen speciale vergadering gepland is (zwemmen, kooktocht, ...) en we de leden iets vroeger dan het normale uur op de scouts verwachten.
Onze scoutswerking steunt op de vijf basispijlers. Zij vatten de scouts- en gidsenmethode samen: engagement, zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploegwerk en dienst. Ze lopen als rode draden doorheen onze werking. Precies in deze methode verschilt scouting van andere jeugdbewegingen.
Al in het jaar 1938 stonden Karel Van Wuytswinkel, pater Desiderius en Jos Slangen aan de wieg van Scouts Sint Frans. Binnen het kader van De Jeugd Van De Derde Orde, een organisatie van de paters Franciskanen, werd er immers een voortrekkersstam opgericht, die de naam Sint Frans meekreeg.
Na diverse omzwervingen via lokalen aan de Luizenpoort en de Schoolstraat kunnen wij gebruik maken van wat we het Papenheem noemen. Het is gelegen op de hoek van de Baron Du Fourstraat en de Schoolstraat. Sinds 1984 kunnen wij samen met andere jeugdbewegingen eveneens gebruik maken van de nabijgelegen parochielokalen. Het Papenheem hebben we met eigen mankracht en met eigen middelen opgetrokken. Voor de financiëring hebben we al ongetwijfeld moeten knokken.
Om onze kas een beetje te spekken gaan wij wekelijks de tafels zetten van de rommelmarkt aan de warande. Dit houdt in: zaterdagavond de tafels zetten, zondag rond 10u30 ontvangen, en zondagmiddag deze tafels afbreken. Omdat vele handen het werk licht maken zijn wij steeds op zoek naar vrijwilligers die ons hierbij willen helpen. Indien geïnteresseerd, spreek gerust iemand van de leiding aan.
Het leven van een kapoen is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen met hen de wereld. De leiding gaat hierbij uit van het kind zelf, van wat hen boeit en aanspreekt.
Wie tussen 8 en 11 jaar is, kan meespelen bij de welpen. Het is typisch voor welpen dat ze zelf dingen leren doen. Ze krijgen ruimte en kansen om dingen uit te proberen en van elkaar te leren. De werking wordt ingekleed met verhalen en fantasie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Jungleboek (vandaar de welpen). Zo komt het dat vaste kleine groepen "nesten" genoemd worden. "Raadsrots" is het moment waarop welpen gaan samenzitten om over vanalles te kletsen en mee te beslissen.
Jongverkenners trekken er graag op uit in de natuur of verkennen hun buurt. Op tentenkamp koken ze hun eigen potje. In vaste patrouilles werken ze samen en nemen ze initiatieven: van kattekwaad tot leuker. Jongverkenners krijgen een waaier van mogelijkheden om mee te beslissen, zelf de handen uit de mouwen te steken en allerlei vaardigheden onder de knie te krijgen. Met de jongverkennerraad en derdejaarsmomenten worden kansen op inspraak geboden. Stilaan leren ze dat scouting niet stopt als de vergadering is afgelopen.
Bij de verkenners is er ruimte voor grotere projecten. Met de groep een snuifje avontuur realiseren, of uitgedaagd worden door elkaar. Vanuit eigen interesses op zoek gaan naar zichzelf tussen soortgenoten. Dit door typische activiteiten of door een experiment waaraan verkenners in kleine groepjes mee voorbereiden. In hun 'parlement' maken ze regelmatig afspraken en evalueren ze hun werking.
Jij en Ik een Noodzaak. Jins vormen een groepje mensen waar een open begeleiding je ruimte en mogelijkheden biedt om jezelf te ontplooien, in groep te leven en een beetje bewuster in de maatschappij te staan. Dit alles gebeurt in een ontspannen, creatieve, kritische en vriendschappelijke sfeer. Vanaf de tweede helft van het jaar mogen de jins af en toe met de jongste takken mee draaien, om zo al te proeven van het leider-zijn.
Als je interesse hebt om eens te komen proberen, dit kan drie keer vooraleer gevraagd wordt in te schrijven.